Onderhoud van koperen blaasinstrumenten

Een goed onderhoud van je instrument zorgt ervoor dat je er meer en langer plezier aan kan beleven. Gebruik hiervoor de volgende tips.

  1. Maak je koperblaasinstrument minstens één maal in de twee maanden inwendig schoon. Dit gaat het beste met lauw-warm water met een beetje vloeibaar reinigingsmiddel erin, bv. Dreft. Gebruik echter nooit kokend water en/of soda.
  2. Leg het instrument ongeveer 30 minuten in het water, bijvoorbeeld in bad, en spoel het daarna uit met schoon stromend water.
  3. Bij het kuisen van de ventielen draai je de ventieldoppen aan de onderkant eraf, haal je de ventielen uit het instrument en leg je ze in de juiste volgorde neer. Meestal zijn de ventielen genummerd (1-2-3) zodat je je niet kan vergissen, maar dit is niet altijd het geval. Zorg dus dat je weet welk ventiel op welke plaats in het instrument zat.
  4. Veeg de ventielen af met een doek die niet pluist of vezeltjes achterlaat. De stofdeeltjes kunnen het vlot op en neer gaan van de ventielen immers hinderen als zij in het instrument achterblijven.
  5. Om de binnenkant van de ventielhuizen te poetsen bestaan speciale borsteltjes. Je kan dit echter ook doen door een doek om een stukje rond hout (bv. een potlood) te draaien en daarmee door het ventielhuis heen en weer te wrijven.
  6. Voor je de ventielen weer in de ventielhuizen schuift, doe je enkele druppels ventielolie op de ventielen.
  7. Nadat je gespeeld hebt moet het instrument afgeveegd worden. Vooral op plaatsen waar het instrument met handen of speeksel in aanraking komt is dit belangrijk. Transpiratie en speeksel tasten het materiaal immers aan. Je kan hiervoor speciale poetsdoeken verkrijgen. Voor verzilverde instrumenten zijn deze doeken met poetsmiddel doordrenkt.
  8. Laat af en toe je koffer eens openstaan zodat het instrument kan drogen.