Onderhoud van andere rietinstrumenten

Een goed onderhoud van je instrument zorgt ervoor dat je er meer en langer plezier aan kan beleven. Gebruik hiervoor de volgende tips.

  1. In het begin mag je houtblaasinstrumenten, zoals hobo, klarinet en bassoon, slechts korte tijd bespelen (30 min. per dag). Op deze manier kan het hout de bij het blazen optredende vochtigheid en warmte absorberen.
  2. Na het spelen moet het instrument uit elkaar worden genomen en droog worden gemaakt met een daartoe geschikte wisser.
  3. Om het risico op scheuren in het hout (klarinetten en dergelijke worden gemaakt uit jarenlang natuurgedroogd grenadilhout) zoveel mogelijk tegen te gaan, voorkomt men best blootstelling aan al te grote temperatuurschommelingen, vooral direct voor en na het spelen.
  4. Kleppen, schroeven en veren moet je af en toe licht smeren. Je gebruikt hiervoor best een naald die in een dunne, zuurvrije olie gedoopt is. Zorg er echter voor dat er geen olie aan de polsters komt want deze worden dan hard en sluiten niet goed meer af.
  5. De tapkurken (tussen de verschillende delen van het instrument) moeten regelmatig met tapvet worden ingevet zodat de delen goed uit elkaar kunnen worden genomen.
Download
Rietcursus
Download hier een cursus die uitlegt hoe je een slecht riet kan herkennen en verbeteren.
Rietcursus.pdf
Adobe Acrobat document 400.0 KB